IoT Academy meetup 23 juni 2023 – No IoT, No Food

By juni 2, 2023juni 23rd, 2023eventpage, Uncategorized

No IoT, No Food

Van techneut met irritatie naar klimaat adaptieve irrigatie

Livestream

vrijdag 23 juni
10.00-11.00

programma en sprekers

Duurzame pompen op zonne-energie die gebruik maken van LoRa

BNR stond eind mei tijdens de Big Five een week lang stil bij De wereld van het Water. Experts waarschuwen voor steeds grotere periodes van droogte en steeds extremere regenbuien. Iedereen is het erover eens: we moeten met zorg omgaan met het water dat we hebben. Daar kan IoT een belangrijke rol in spelen.

Boeren die hun gewassen moesten beregenen in voornamelijk droge periodes waren meestal aangewezen op grote dieselpompen die hun beregeningsinstallaties aandreven. Doordat we in Nederland ook steeds vaker te maken krijgen met droge perioden door klimaatverandering gebruiken boeren deze installaties steeds vaker.

Naast dat dit een grote kostenpost is voor boeren en veel brandstof verbruikt, zorgt het ook voor een forse uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Een duurzaam en goedkoper alternatief zijn pompen op zonne-energie die uit- en aangezet kunnen worden met sensoren die via het KPN LoRa netwerk communiceren. Dit heet KlimaatAdaptieve Drainage (KAD).

Dit systeem heeft Gert-Jan de Blois samen met VTM en KPN ontwikkeld. Hij schuift bij ons aan tafel aan om te delen hoe dit proces is verlopen, waar hij tegenaan liep en welke technische keuzes hij heeft gemaakt. Als eenpitter zag hij een markt en begon met de ontwikkeling van een sensor. Hij zal vertellen over hoe dit proces hem naar India bracht waar hij een product liet ontwikkelen, uiteindelijk toch een heel andere koers ging varen en nu de eerste projecten daadwerkelijk geïmplementeerd zijn.

Het wel of niet slagen van dit project hing in grote mate af van de juiste connectiviteitskeuze. Gert-Jan heeft daarin bewust gekozen voor LoRa. Voor een minicursus connectiviteit zal ook Martin van den Berg van KPN aanschuiven om de verschillende mogelijkheden waar Gert-Jan uit kon kiezen toe te lichten. Kortom: het wordt een lekker praktisch verhaal met een update van je kennis over connectiviteit, waar zeker een aantal waardevolle inzichten en lessen uit gedestilleerd zullen worden. Geef je snel op en laat je inspireren!

In deze meetup bespreken we:

  • hoe Gert Jan een systeem heeft ontwikkeld dat autonoom drainage systemen kan aansturen op zonne-energie.
  • hiervoor zelf sensoren heeft ontwikkeld
  • in het ontwikkelproces keuzes maakte op software- en hardwaregebied
  • partners zocht en vond om dit te produceren en uit te leveren aan klanten
  • de verdere plannen

Voor wie is deze meetup bedoeld?

  • Personen die geïnteresseerd zijn in alle facetten van IoT, van embedded software en hardware tot cloud
  • Personen die geïnteresseerd zijn in de strategische kant van IoT implementatie
  • Personen die geïnteresseerd zijn in “de IoT-ficering” van bestaande producten en services
  • Personen werkzaam in watermanagement en natuurbeheer

Gert-Jan de Blois

Specialist watertechnologie, G.J. de Blois

Ashwin van der Waal

Business Consultant IoT bij VTM

Dit webinar werd gehost door LiveVanuitDeLoft.nl in opdracht van stichting IoT Academy.

VTM heeft naar aanleiding van deze meetup een whitepaper opgesteld over dataverzameling en -visualisatie via LoRa. Gratis te downloaden via onderstaande knop.

Heb je naar aanleiding van deze meetup nog vragen?